tiistai 8. tammikuuta 2013

SOME FACTS ABOUT MY EXCHANGE YEAR IN SWEDEN

Voi että oon monesti vastannu samoihin kysymyksiin mun Ruotsin vaihdon suhteen, mutta pistetään nyt sit vielä kerta kiellon päälle. Aattelin ku multa on jotkut kyselly vaihdosta, niin voisin täällä vastata useimmin kysyttyihin kysymyksiin. :) Kirjotin myös vaihdon aikan blogia nimeltä  Mitt år i Sverige, josta voi lukee enemmän ja siellä on kysymyspostaus vaihtoon liittyen.


Miksi Ruotsi?

Lyhyesti ja ytimekkäästi: halusin oppia ruotsia. Ja "ruotsalaisuus" jotenkin kiinnosti.

Miten ruotsalaiset suhtautuu suomalaisiin?

Tää on hassu juttu, nimittäin ruotsalaisilla on aivan eri asenne suomalaisien suhteen kuin meillä ruotsalaisten. Ne aattelee että suomalaiset on ihan hyviä tyyppejä, saunoo minkä ehtii. Tietysti ne ei mulle sanonu ihan suoraan mitä ajattelee meistä. En sitten tiiä mikä on totuus... Eihän mekään ruotsalaisille sanottais suoraan että joo te ootte homoja ja den glider in :D

Den berömda kladdkakan - Miks tätä ei oo Suomessa? (krhm, Coffari)
Espresso House, vakkaripaikka!

Millaista oli koulunkäynti Ruotsissa?

Ruotsin lukiossa on ainakin paljon rennompaa. Opiskelu ei oo niin kirjallista, muistiinpanoja tehään vähemmän, ja opettaja ei luennoi samalla tavalla luokan edessä kun Suomessa. Mut sit on myös paljon projekteja ja esitelmiä ym, joka oli välillä tosi ärsyttävää. Kielten opiskelu oli tosi erilaista! Kirjaa ei käytetty melkeen yhtään, sitä enemmän keskusteltiin. Suullinen koe kuulu joka kurssiin. Aluks ruotsin opiskelu oli tosi vaikeeta, mut muutaman kuukauden päästä alko sujua.

Olitko hyvä ruotsissa ennen Ruotsiin menoa? Opitko hyvin ruotsin?

Olin ihan keskitasoa. Numeroita oli tullut 7-9 väliltä. Opin sujuvan ruotsin, mutta aina voisin olla paljon parempikin ja yritän kehittää itteeni edelleen :D Jos on kiinnostusta ja myös jonkin verran kielipäätä, niin kielitaito tulee vaihdossa kuin itsestään.


Pääsiäisateria Lidingössä

Minkä järjestön kautta olit vaihdossa? Mitä järjestöä suosittelisit?

Olin STS:n kautta, koska se ja YFU on mun tietääkseni ainoat järjestöt Suomessa, jotka järjestää vaihtoja Ruotsiin. Muuten suosittelisin Rotarya, oon kuullu siitä vaan hyvää.

Vaihdon hyvät ja huonot puolet?

Hyvät puolet: kielitaito, kansainväliset ystävät, auttaa itsenäistymään ja kasvattaa ihmisenä, oppii kulttuurista ja parhaimmassa tapauksessa voi saada itselleen "toisen perheen".
Huonot puolet: koti-ikävä, voi olla välillä todella vaikeaa (esim. hostperheen, opiskelun ja kaverien saamisen kanssa), kun tulee takas kaverit on abeja ja ite on vasta kakkosella. Nää asiat voi kuitenkin myös kääntää "eduks" ja etenkin vika kohta ei nyt oo mikään maailmanloppu :D

Missäpäin Ruotsia olit?

Olin Tukholmassa, tarkemmin sanottuna Sollentunassa, joka kuuluu Suur-Tukholmaan

Sollentuna Centrum, iso ostoskeskus ihan lähellä kotia :)
Sergelstorget
Monet kerrat tästä tuli mentyä kun menin salille, shoppailemaan tai Tukholmaan. Goda minnen! ♥

Millainen hostperhe oli?

Äiti, isä, 13v pikkusisko, 17v veli (ja vielä toinen veli mutta se oli vaihdossa Kanadassa). Ja ei pidä
unohtaa kahta ihanaa kissaa ja lintua. :) Hostperhe oli kiva, mutta erimielisyyksiä oli myös paljon.


Miten raha-asiat hoidettiin perheessä? Mitä perhe osti, mitä piti ostaa itse?

Perhe makso kaikki pakolliset asiat, eli sain niiltä kaikki ruuat ja tietenkää ei mitää vuokraa tarvinnu maksaa. :D Toinen juttu on esim. ravintolassa syöminen, joka on tietty vähän siinä rajalla, maksaako perhe vai ei. Mutta jos sinne perheen kanssa mennään, niin kyllä mun mielestä perhe sen maksaa. Ja niin maksokin mulla. Kysyin kyllä kohteliaisuudesta et maksanko ite, mutta ei tarvinnu.

Hostsisko, saknar dig så!
Suosittelenko vaihtoon lähtöä muille?

Kyllä suosittelen! Se kasvattaa niin paljon ja on niin avartava kokemus. Ja on ihanaa kun oppii kieltä ja oppii tunteen uusia ihmisiä. Mut tietty se ei oo mitään ruusuilla tanssimista (ainakaan mulle ei ollu), joten kannattaa sitä kumminkin harkita tarkkaan. Vuos on aika pitkä aika, mutta jos on mahdollisuus lähteä ulkomaille esim. puoleks vuodeks tai muutamaks kuukaudeks niin sanoisin JA!

Suosittelenko Ruotsia vaihtomaana, ja kenen kannattaisi valita Ruotsi?

Kyllä, tähänkin kysymykseen. Ruotsi on hyvä sellaselle joka haluu oppii ruotsia ja on kiinnostunut ruotsalaisesta kulttuurista. Mutta jos haluu sitä eksotiikkaa, niin kannattaa jättää väliin. Ruotsissa on porukka myös aika samanlaista kun Suomessa, ei siis kovin avoimia, joten kavereiden saaminen voi olla aluks vähän vaikeeta. Mut avoimuus auttaa missä vaan paikassa. :)Siinä se! En tiiä oikeen et onks tää semmosta mitä mun blogilta ootatte tai teitä kiinnostaa, mutta musta näin uuden vuodenkin kunniaks on kiva vähän muistella Ruotsin vaihtoa. :) Melkein puoltoistavuotta sitten lähdin vaihtoon, mikä on ihan uskomatonta. Onks siitä niin kauan? Voi että, vaikeuksista huolimatta kyllä en antais tota vuotta pois. Eli nyt sitä hakemusta meneen jos oot kiinnostunut vaihtoon lähdöstä! Ja Ruotsi on kans yks vaihtoehto, ei kannata unohtaa ;)

PS. Saa sanoo mitä mieltä olitte postauksesta, ja voi kysyy jos tuli mieleen jotain...

Biisejä mitä kuuntelin Ruotsissa.

Ja tässä vielä mun lempibiisi just nyt: 
Darinin Så mycket bättrenissä (Vain elämää) esittämä "Astrologen" 

6 kommenttia:

 1. hahah noita kahta ekaa kuvaa kattoessa en mieti yhtään miks lihoin niin paljon :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha nojoo kyllä teki mutakakku mullaki tehtävänsä :D mut mietin vaa et mite tää lihominen jatkuu vaikka mutakakkua ei oo hetkeen tullu syötyä.. :D

   Poista
 2. tee pitkästä aikaa joku hauska video! :)

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvä postaus!:)

  VastaaPoista